16.7.2016

Melkein Mustion linnan naapuriksi

Raaseporissa sijaitsee yksi Suomen kauneimpia linnoja, Mustion linna.

Merkittäväksi paikan tekee paitsi  sen jo 1700-luvulta alkanut tarina myös se, että linna on yksityisomistuksessa ja sitä myös ylläpidetään yksityisvaroin.

Alueella on aina ollut yritystoimintaa, alussa ruukin muodossa, nyt sekä matkailu- että museotoimintaa.

Koko Mustion ruukin alue on vastustamattoman kaunista, ehdottomasti käymisen arvoinen kohde!
 
 
 
Linnanpuisto on upea, kuin postikortti.
Se on myös yksi Suomen suurimmista ja vanhimmista ( v. 1787) yksityisomistuksessa olevista puistoista. Englantilaistyylisestä puistosta löytyy niin kaarisilta, huvimaja kuin suuri määrä patsaita ja tietysti vanhoja puita ja eksoottisia kasveja.
 
 
 
Vielä viime vuonna olimme muuttamassa linnan naapuriin. Käyskentelimme puistossa, ihailimme upeita maisemia, lummelampia ja suihkulähteitä, nautimme päiväkahvit linnankrouvissa, ja oikeasti uskoimme, ettei parempaa asuinpaikkaa voi olla.
 
Talokin löytyi, alueen korkeimmalta paikalta. Istuimme myyjän kanssa kalliolla, ihailimme peltoja ja jokimaisemaa. Olohuoneesta näkyi linna ja kylän kirkko. Tämä unelma jäi toteuttamatta, tuli uusi sen tilalle, ja talo on löytänyt jo uudet asukkaat.
 
Mutta pieni linnakärpäsen purema jäi seikkailusta jäljelle. Nyt ajatuksena on vierailla mahdollisimman monessa linnanpuistossa täällä Suomessakin. Miksiköhän sitä onkin jättänyt linnakäynnit ulkomaille?
 
 
  
 
- Pihalla.