10.1.2018

Eteläisen Italian helmet, top 5Italia on ollut lomakohteemme vuosien ajan. Pyrimme käymään mahdollisimman erilaisissa paikoissa, ja viipymään vähintään kolme viikkoa kerrallaan.

Tässä top 5 -paikat, ne joihin haluaisin palata uudelleen. Ne ovat jättäneet minuun ikuisen jäljen, tunteen ajan pysähtyneisyydestä, italialaisten vieraanvaraisuudesta, kiireestä ja suhinasta sekä luonnon loputtomasta kauneudesta ja ihmisen käden taitavuudesta.

Tässä minun top 5, var så goda.

1. Matera,Basilicata
Vanhaankin vanhempi Sassi di Matera, kivikautiset asuinluolat, upeat vaellusmahdollisuudet vuorimaisemissa, ihanat ihmiset, paikallisuuden ja aitouden leima kaikkialla, uskomaton historia ja selviytymistarina ja, ja.... Lista on loputon, tämä paikka on ehdottomasti nähtävä.
Appelsiiniviljelmät alangoilla, matka maaseudun läpi ja pikkuteitä pitkin kohti vuorenhuippua oli jo elämys itsessään, mutta perille päästyämme emme olleet uskoa silmiämme. Toki sinne pääsee myös uutta ja leveää moottoritietä, mikäli aikataulu on tiukka.
Matera on ainutkertainen. Me viihdyimme niin, että matka-aikataulukin piti rustata uusiksi. Lisää kokemuksiani kohteesta löydät tästä .
Suosittelen!
 
 
 

 
 

2. Amalfi, Positano ja alueen pikkukylät
Sanotaan, että Amalfin rantatie on maailman kaunein. Varmasti on, maisemat ovat huikeat. Reitti on muutenkin jännittävä, ihan vain teiden kapeuden ja vilkkaan liikenteenkin ansiosta.
Amalfi on tunnettu turistikohde, kesäaikaan täynnä elämää, lämpöä ja aurinkoa. Mikäli tälle alueelle suuntaa sesongin ulkopuolella, kokee sen verkkauden ja pysyvyyden. Tosin osa huippuravintoloista on kiinni, mutta voin luvata, että ravintoloita ja majoitusmahdollisuuksia riittää ja ruoka ja palvelu ovat silti huippua.
Paikalliset eivät vierasta uusia tulijoita, talon vuokraamalla liukui nopeasti kyläyhteisön osaksi. Marras-joulukuussa aurinkoa ja lämpöä riitti yllin kyllin.


 

 
 
 
 
3. Puglia: Salenton rannikko
Apulian (it. Puglia) maakunta on eteläisimmässä Italiassa, kuiva ja kuuma saappaan korko.
rannikko sinällään on jo oma-aloitteisille turisteille tuttu, ja se näkyy pitkissä hotellijonoissa ja talviaikaan autioituvissa kaupungeissa.
Mutta turismivyöhykkeeltä poikkeaminen kannattaa - pikkukaupungeissa tunnelma on aitoa eteläitalialaista. Ruoka on herkullista, samoin viini ja oliiviöljy maan parhaimmistoa. Palatseja ja oliivilehtoja riittää yllin kyllin.
Luonnonsuojelualueen läpi kulkee autotie, joka sallii pysähtymisen upeissa näköalapaikoissa.
 
 
 
 

 
 
4. Puglia: Ostuni, Bari ja Lecce
Nämä kolme kaupunkia kulkevat käsi kädessä, en pysty nostamaan yhtä ylitse muiden. Ja kaikki lähellä toisiaan, parin tunnin automatkan päässä.
Ostuni, La citta bianca, valkoinen kaupunki vuoren rinteellä Adrianmeren läheisyydessä. Kuulostaako taivaalliselta? No, on! Pikkukaupungin asukkaat huolehtivat rakennuksistaan, kylä maalataan säännöllisesti, kaikki on siistiä ja kaunista. Pittoreski kylä!
Bari, miljoonan asukkaan pääkaupunki rannikolla on vilkas keskus. Satuimme sinne paikallisen karnevaalin aikaan, ja tunnelma vanhan kaupungin kaduilla oli lähes villi. Seuraavana päivänä marssimme jonon jatkona kirkollismenoja seuraten, historiallinen patsas otetaan päivänvaloon vain kerran vuodessa, ja sitä sitten porukalla ihaillaan.
Lecce, lähes miljoonakaupunki tämäkin, on hulppea barokkikaupunki. Nähtävää ja kuvattavaa riittää, amfiteatterista upeisiin katedraaleihin. Sanottakoon, että hotellien taso oli myös parasta koko Apuliassa.


 
5. Rooma
Ikuinen kaupunki, johon kaikki tiet johtavat.
Nähtävää ja koettavaa riittää kaikkeen makuun. Taide, kulttuuri, muoti, ruoka, juoma sekä ihan vain ilmapiiri on itse koettava. Ja tietysti Vatikaani.
Varaamme aina Italiaan matkustaessa vähintään pari päivää Roomalle. Yksi päivä vierähtää jo kahviloissa ja toreilla maleksiessa. Sitten on vielä nähtävä vielä antiikin Rooma, kirkot, Vatikaani ja hoidettava ostokset... Lisää mietteitäni Roomasta löydät tästä.
 

 
 
Joten seuraavaa lomaa odotellessa,
- Pihalla.
 

 
 
 

23.11.2017

Pimeää pakoon kuviin ja muistoihinTämä vuodenaika on haastava meistä monelle, myös minulle. Pimeä aika tuntuu lisääntyneenä väsymyksenä ja jatkuvana nälkänä.

Taltutan tätä kaamosfiilistä ihanan koiranpentuni kanssa, jokaisesta auringonsäteestä iloitaan heti ulos lähtien. Tässä vaiheessa marraskuuta tosin iloitaan jo kuivasta ilmastakin - aurinkoa ei juurikaan ole näkynyt, mutta sateeton hetki on luksusta. Tosin meistä vain toinen (minä) tuntuu kärsivän sateesta..

Piristän itseäni selaamalla parin viime vuoden lomakuvia - samalla piristysaineena häviää luvaton määrä suklaata. Tässä kuitenkin hetkiä viime vuosilta, jos kaipaat valoa ja kauneutta pimeään marraskuuhun.

En voi kuin ihailla tätä eteläisten kulttuurien tapaa löytää kauneutta ja häpeilemättä korostaa sitä - välillä pilke silmäkulmassa, välillä niin erehtymättömän tyylikkäästi.
 
 
- Pihalla.

11.9.2017

Rivitalopihan päivitys

Syyshortensia sopii moneen: niin 1980-luvun tiilitaloon kuin moderniin pihaan. Värejä löytyy tummasta punaisesta valkoiseen. Kotimaisten hortensialajien ehdoton ykköstaimisto on Tahvoset.
 
Potilaana oli tällä kertaa piha, jota oli hankala käyttää ja hoitaa suuren osan vuotta.
Jyrkkä nurmirinne vei ojan pohjalle, jossa oli orapihlaja-aita. Aita ei toiminut näkösuojana ollessaan vajaa kaksi metriä alempana kuin pihan käyttöalueet.
Ainoa kulkuväylä pihalle oli jyrkän nurmirinteen kautta.
Pihan oleskelualueen kivetys oli väsähtänyt, samoin talon sokkeli oli päivitystä vaille.
Ja kaikki tämä oli perustettu paksun savipatjan päälle, joten piha oli suuren osan vuotta märkä ja liukas.

Lähtötilanne, rinne vie yli puolet pihasta. Tasaista käyttömaata toivottiin lisää.

Rinnettä leikattiin jyrkimmästä kohtaa, jotta saatiin otollinen kasvupaikka pensaille.

Vanha ja painunut kivetys poistettiin.

Sokkelin viereinen humus poistettiin.

Kuten useimmiten, työläimpiä alueita olivat kivetykset. Niiden alta ajettiin savimaa pois ja tilalle tuotiin mursketta ja kivituhkaa. Sokkeli päivitettiin sokkelisoralla ja seulanpääkivetyksellä.
Rinnettä loivennettiin istutusten kohdalla, ja kulkuväylälle asennettiin porrastus ja pihakivi. Samalla pintavesien ohjaus päivitettiin.
Kivetysten väliin jätettiin kapea istutusalue pihan vanhoille perennoille.
 
Uusi kulkuväylä sai betoniportaat ja pinnaksi pihakiven.
 
Pihan perennat pelastettiin työmaan alta. Ne puhdistettiin rikkakasvustosta, jaettiin ja istutettiin uuteen paikkaan.
 
Kulkuväylä on nyt tasainen ja pysyy pihakiven ansiosta kuivana ja turvallisena käyttää. Kasvit molemmin puolin kulkuväylää tarjoavat kulkijalle katseltavaa.
 
Savimaata ajettiin pois, rinne ja uudet istutusalueet kuorittiin nurmesta ja savesta. Tilalle tuotiin puutarha- ja havumultaa.
Rinteeseen istutettiin valkokirjokanukkaa, hortensioita, alppiruusuja ja rinneangervoa suurina ryhminä. Kasvaessaan alue on yhtenäinen usean lajin aidanne, joka tarjoaa suojaa ja silmäniloa läpi kasvukauden. Katteena käytettiin kaakaokatetta, joka sekä estää rikkakasvuston siementämisen että luovuttaa ravinteita kasvualustaan. Katteen kaunis ruskea väri tuo viimeistelyn tunnetta pihapiiriin.
Nurmialueelle tehtiin uusi istutusalue uuden kivetyksen reunaan, jotta kivetys ei näyttäisi pihasta irralliselta. Alueen kaatoja tasattiin, ja saatiinkin melko tasainen nurmialue, joka on käyttöpinnaltaan huomattavasti entistä suurempi, vaikka nurmenleikkuualueet pienenivät kolmanneksella.

Rinnetontille saatiin suuri yhtenäinen nurmialue ajanviettoon.

Istutusten ja kivetyksen väliin jäi metrin leveä nurmikaistale, johon lumet on talvella helppo läjittää.

Alppiruusu Tigerstedt.

Valkokirjokanukka.
 
Nyt sitten taas seurataan sitä kasvamisen ihmettä.
-Pihalla.

7.8.2017

Matera, Matera!

Tämä on luultavasti kaikkein mieleenpainuvin kaupunki, jossa olen käynyt. Vanha kallioon hakattu kylä, joka heräsi eloon vuosikymmenten autioitumisen jälkeen.
Vanhoissa luola-asunnoissa ilman sähköä ja muita mukavuuksia elävät ihmiset pakotettiin 1950-luvulla muuttamaan asunnoistaan uusiin kerrostaloasuntoihin. Alue autioitui ja ränsistyi kunnes 1980-luvulla UNESCO Italian hallituksen ohella puuttui asiaan. Myös Hollywood kiinnostui alueesta, ja siellä onkin filmattu useita elokuvia aina 007:stä Ben Huriin.

Me ajelimme läpi Basilicatan laajojen viini- ja oliivilehtojen ja saavuimme Materaan, kun aurinko oli jo laskenut. Maisema teki lähtemättömän vaikutuksen pimeässäkin.Salenton merimaisemien jälkeen vuoret, kivikautiset luola-asunnot ja Materan vanha kaupunki (Sassi di Matera ) puhuivat meidät ympäri. Jo ensimmäisen päivän jälkeen alun perin kahden päivän mittaiseksi suunniteltu visiitti muutettiin viikon mittaiseksi.

Sassi di Matera.

Kivikautiset luolat.

Portaat ja kapeat kujat talojen välissä estävät autoliikenteen lähes kokonaan.

Vanhan luola-asunnot maisemoituvat lähes kokonaan kallioon. Ylimpänä näkyy uusi asutus, myös 50-luvulla rakennetut kerrostalot, joihin Sassin asukkaat muuttivat.

 
Hotellimme oli vanhassa kaupungissa, yksi uusimmista. Kallioon hakattu vanha asunto oli muutettu neljän huoneen pieneksi boutique-hotelliksi. Palvelu oli ihan huippua, kaikki oli kaunista ja niin moitteetonta!
Materassa on toki vanhan kaupungin lisäksi myös uusi kaupunki ja vilkas keskusta, josta löytyy laaja valikoima kauppoja, ravintoloita, museoita jne. Aika ei tullut pitkäksi, jäi aavistus, että ehdimme kahlata vain murto-osan tarjonnasta.

Hotellin käytäviä reunustaa kallion seinämät.
 
Pikkuterassi, johon pääsee kaikista huoneista myös suoraan.

Voitin korkeanpaikankammoanikin ja vaelsimme kapeita vuoristopolkuja vastakkaisille vuorille. Pariin otteeseen oli matka kylläkin katketa, kun polku hävisi tai vieressä olevat jyrkänteet tuntuivat liian pelottavilta. Mutta huipulle päästiin!

 
 
 
 
Puutarhakulttuuri on arvattavasti erilainen, johtuen niin tilan puutteesta kuin haastavista olosuhteista. Mutta kuten italialaiseen tapaan kuuluu, ei kasveilta ja ruukuilta voi välttyä. Autiotalojenkin eteen oli naapurit tuoneet opuntiakaktuksia ruukuissa, tai vallanneet itselleen tyhjästä pihasta tilaa omille viljelyksilleen.
 


 
 
 
 
 

 
Matera on vuoden 2019 kulttuuripääkaupunki, ja arvattavasti sen jälkeen sen suosio matkailukohteena nousee roimasti. Joten, jos mietit minne lähteä matkalle tänä tai ensi vuonna, suosittelen Materaa, ennen kuin turistijoukot valtaavat sen lopullisesti.
- Pihalla.